1723: alle redenen zijn goed

Nadja Zwiener, Johannes Lang │ 1723, Bach, Bertali, Biber, Corelli, Pisendel │ Ramee, Outhere Music
1723 cover

Alle redenen zijn goed om klassieke muziek de aandacht te geven die het verdient. Dat vonden ook de Duitse violiste Nadja Zwiener en haar landgenoot en organist Johannes Lang. Met 1723 brengen ze hulde aan een toevalligheid die hen inspireerde om een cd op te nemen met muziek van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten. Voor de luisteraar is die toevalligheid een aardigheidje, de muziek op de cd daarentegen is veel meer dan dat: puur genieten.

Johann Sebastian Bach kreeg in 1723 de opdracht van Statz Hilmor von Fullen, de keurvorstelijke Saksische kamerheer in Dresden en beschermheer van Störmthal, om een werk te componeren om de inhuldiging van het orgel van Störmthal te vieren. Het orgel, van de hand van Zacharias Hildebrandt, werd waarschijnlijk ingehuldigd op 31 oktober 1723.

In datzelfde jaar bouwde David Tecchler in Rome een viool. Die viool kocht Najda Zwiener in 2010 en liet ze in haar originele staat restaureren in 2014. Nadia Zwiener is sinds 2007 concertmeester van The English Concert, ze werkte samen met ondermeer John Eliot Gardener, Trevor Pinnock en René Jacobs.

Precies 300 jaar later vieren Zwiener en Lang deze serendipiteit: op het orgel van Störmthal begeleidt Johannes Lang Nadja Zwiener op viool. Ze brengen werken van Johann Sebastian Bach, Heinrich Ignaz Franz von Biber, Arcangelo Corelli, Antonio Bertali en Johann Georg Pisendel.

De sonates voor viool en B.C. van Bach, von Biber, Pisendel en Corelli worden afgewisseld met een mooie chaconne van Antonio Bertali (1605-1669), meteen de oudste componist op deze cd. Johannes Lang kan met de Prelude, Largo en Fuga BWV 545/529 ook alle registers van het orgel van Störmthal opentrekken.

Dit is een fijne luister-cd met prachtige barokmuziek, gespeeld door twee voortreffelijke muzikanten. De toevallige samenloop van inhuldiging van het orgel en bouw van de viool, bracht hen op het idee om deze uitgave te verzorgen. En wees eerlijk: als toeval niet bestaat, waarom bestaat er dan een woord voor?

(Hieronder zie je Nadja Zwiener aan het werk. Ze speelt de sonate in G, BWV 1021, van Bach. Hier begeleid door het klavecimbel, op de CD begeleid door het orgel. Daaronder kan je een fragment van de CD beluisteren via Spotify). 

Bart Debbaut, mei 2023