Cellissimo!

Queen Elisabeth Competition │ Cello 2022

De tweede editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello ligt al weer een tijdje achter ons. Maar kijk, met een mooie CD-box kan je alle belangrijke momenten van dit prestigieuze concours herbeleven.

Het was een concours om duimen en vingers van af te likken. In de halve finales kozen de kandidaten een celloconcerto van Haydn. Altijd mooi, hoe het ook gespeeld wordt. Zowel het eerste als het tweede celloconcerto van Joseph Haydn mochten dan ook niet ontbreken in deze mooi uitgegeven box.

Maar ook werken van o.a. Benjamin Britten, Franz Schubert, Eugène Ysaÿe, en Luigi Boccherini kregen een plaats op een van de vier cd’s. En uiteraard ontbreken ook ‘Wie aus der Ferne’ en ‘5 Albumblätter’ niet, de verplichte werken voor respectievelijk de halve finales en de finale. Opmerkelijke vaststelling: beide componisten (Daan Janssens en Jörg Widmann) lieten zich bij het componeren inspireren door Robert Schumann. En net die Schumann mag op de vierde cd deze box afsluiten: laureaat Samuel Niederhauser overtuigde tijdens de halve finales de jury met zijn innemende versie van Schumanns Fantasiestücke opus 73.

Uiteraard krijgen de indrukwekkend mooi gespeelde concerti van eerste laureate Hayoung Choi (het celloconcerto van Witold Lutoslawski) en tweede laureaat Yibai Chen (Dmitry Shostakovich) een plek in deze verzamelbox. Ondergetekende zat in de zaal toen Chen zijn concerto speelde en werd bijna letterlijk van zijn sokken geblazen. Wat een prestatie!

Van onze Belgische trots Stephanie Huang, winnares van de publiekprijs van Canvas, Klara en Musiq3, staat haar uitvoering van de sonate in A, FVV 8 van César Franck op de derde cd. Die uitvoering staat ook op YouTube en delen we hieronder graag met u. Genieten maar!

Kortom, deze verzamelbox van de Koningin Elisabethwedstrijd is een mooie bloemlezing van wat deze wedstrijd ons te bieden had.  Meer dan zomaar een hebbeding.

Bart Debbaut, juli 2022