Berg, Brahms, Poulenc & Schumman: piano & klarinet

Michel Portal, Michel Dalberto │ Berg, Brahms, Poulenc, Schumann │la dolce volta
LDV96_COVER

De Frans klarinettist Michel Portal (1935), en zijn landgenoot en pianist Michel Dalberto (1955) hebben hun jarenlange vriendschap omgezet in een bijzonder mooie CD-uitgave, met daarop muziek van Francis Poulenc, Alban Berg, Johannes Brahms en Robert Schumann, kortom een verhaal door verschillende tijdperken van de Romantische kamermuziek, van de opkomst tot de voltooiing van dit rijke muzikale tijdperk.

Portal staat bekend om zijn eclectische benadering van muziek, waarbij hij zowel thuis is in de klassieke als de jazzwereld. Dalberto, aan de andere kant, heeft indruk gemaakt als een van Frankrijks meest vooraanstaande pianisten, met een opmerkelijke carrière die hem over de hele wereld heeft gebracht.

De keuze van de werken op deze CD is zorgvuldig samengesteld om een breed scala aan stijlen en emoties te omvatten. Francis Poulenc’s Sonata for Clarinet and Piano vertegenwoordigt de sprankelende klanken en levendige ritmes waar de componist bekend om staat. Robert Schumann’s Phantasiestücke Op. 73 en Drei Romanzen Op. 94 bieden een diepgaande kijk op de romantische geest, met hun poëtische en expressieve karakter. Johannes Brahms’ Sonata No. 2 in E-Flat Major Op. 120 straalt klassieke elegantie uit met een hartstochtelijke kern, terwijl Alban Berg’s Four Pieces for Clarinet and Piano een meer modernistische en expressieve benadering vertonen, doordrenkt met intense emotie en intellectuele diepgang.

Deze werken zijn niet alleen geselecteerd vanwege hun artistieke waarde, maar ook vanwege de unieke uitdagingen en mogelijkheden die ze bieden voor zowel de klarinettist als de pianist. Het is enerzijds een gedurfde uitgave, want niet elke liefhebber van Schumann en Brahms omarmt ook de muziek van Poulenc en Berg. Maar door de mooie uitvoering van de subtiliteiten en nuances van elke compositie slagen beide doorwinterde musici er zeer goed in een emotionele connectie tot stand brengen met de luisteraar.

 

Een bijzonder groot pluspunt is de prachtige uitgave van de CD, met een vast booklet in liefst 4 talen: Engels, Frans, Duits en … Japans. Een auditieve uitgave, met een mooie visuele dimensie,  zoals je die nog maar zelden ziet. Liefhebbers van klarinet en piano en van het Romantische tijdperk zullen ervan smullen. 

Bart Debbaut, april 2024