Een waaier aan Franse muziek voor hobo en piano

Éventail │ Heinz Holliger, Anton Kernjak │ ECM New Series
Eventail

De Zwitserse Hoboïst Heinz Holliger (21 mei 1939!) heeft met de Oostenrijkse pianist Anton Kernjak, een interessant staaltje muzikale exploratie afgeleverd.  Op ‘Éventail’ presenteert het duo (eenmaal ook bijgestaan door harpiste Alice Belugou) een waaier aan Franse componisten:  Maurice Ravel, Claude Debussy, Camille Saint-Saëns, Olivier Messiaen, Charles Koechlin, Darius Milhaud, André Jolivet en Robert Casadesus. Ondanks hun gedeelte Franse erfgoed, is deze CD zeker interessant interessant zijn om te horen hoe de verschillende componisten hun unieke stempel op de muziek hebben gedrukt.

Het scherpe geluid van de hobo, zoals beweerd wordt, is uniek. Onlangs vertelde een Belgische componist me dat de hobo als het meest ongezonde blaasinstrument kan worden beschouwd vanwege de aanzienlijke druk die op het hoofd wordt uitgeoefend tijdens het spelen. Dat maakt de prestatie van Holliger des te straffer: zijn virtuositeit op dit instrument is niets minder dan verbluffend, en het is opmerkelijk dat hij deze prestatie levert op de respectabele leeftijd van 83 jaar.

Wat echter opvalt in deze opname is de onevenwichtige balans tussen de hobo en de piano. De hobo overheerst op deze CD vaak, waardoor het soms lijkt alsof er een deken over de piano is gelegd, waardoor hij opzettelijk dof klinkt. Hoewel dit mogelijk een artistieke keuze is om de nadruk op de hobo te leggen, kan het af en toe de luisterervaring verstoren en de nuances van de pianopartijen onderbelichten.

Wat betreft de variatie in de muziekstukken, valt op dat de moderne composities niet altijd even gemakkelijk verteerbaar zijn voor het brede publiek. Dit is echter geen minpunt, maar eerder een uitdaging voor de luisteraar om zich open te stellen voor nieuwe geluiden en structuren. De CD biedt hierdoor immers een rijke diversiteit aan stijlen en stemmingen.

Deze CD mogen we misschien wel beschouwen als een krachtig visitekaartje van Heinz Holliger’s indrukwekkende carrière en voortdurende toewijding aan zijn instrument. Het verdient diep respect dat hij op deze leeftijd nog steeds zulke buitengewone prestaties kan neerzetten. De muziek op deze CD zal niet ieders smaak zijn, maar het is een getuigenis van Holliger’s voortdurende passie voor de hobo en zijn vermogen om emotie en diepgang uit dit veeleisende instrument te halen. De liefhebber van hobo kan alleen maar blij zijn met deze uitgave!

Bart Debbaut, oktober 2023