Paris & Haffner: sprankelende Mozart

Mozart Paris & Haffner symphonies & Oboe Concerto │ Akademie für Alte Musik Berlin │ Pantatone
Paris & Haffner jpeg

De nieuwe CD van de Akademie für Alte Musik Berlin met Mozart’s Paris & Haffner Symphonies en het hoboconcerto is een ware traktatie voor liefhebbers van klassieke muziek. Deze opname onder leiding van Bernhard Forck brengt een frisse en opwindende benadering van enkele van Mozart’s meesterwerken en weet de luisteraar te betoveren met mooie, frisse uitvoeringen.

De Akademie für Alte Musik Berlin is een gerenommeerd ensemble dat zich specialiseert in historisch geïnformeerde uitvoeringen van barok- en klassieke muziek. Met een schat aan ervaring en een diepgaand begrip van de periode, levert dit ensemble uitstekend werk op deze CD. Hun uitvoeringen getuigen van een onberispelijke technische beheersing en een diepgaande interpretatie van de muziek van Mozart.

Op deze CD vinden we drie opmerkelijke composities van Mozart. Allereerst, de Symfonie nr. 35 in D-groot, KV 385, bekend als de Haffner Symfonie, die gecomponeerd werd in 1782 voor de huwelijksceremonie van de Haffner-familie. De uitvoering van de 35ste symfonie in deze opname is opmerkelijk en kan worden vergeleken met eerdere uitvoeringen, zoals die van de Academy of St. Martin in the Fields onder leiding van Sir Neville Marriner uit 2007 en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Leonard Bernstein uit 1985. De uitvoering onder Bernhard Forck is verfrissend, virtuoos, sneller en sprankelender. De muziek komt tot leven met een opvallende energie en een levendige, sprankelende klank. Dit maakt de opname uiterst spannend en boeiend om naar te luisteren, zelfs voor degenen die de andere opnames gewend zijn.

Daarnaast ook de Symfonie nr. 31 in D-groot, KV 297/300a, beter bekend als de “Parijse Symfonie. Het werk werd in 1778 gecomponeerd tijdens Mozarts mislukte zoektocht naar een baan in Parijs. De componist was toen 22 jaar oud. De publieke première vond plaats op 18 juni 1778 tijdens een optreden in het Concert Spirituel. Het werd opnieuw uitgevoerd tijdens het Concert Spirituel op 15 augustus, dit keer met een nieuw tweede deel, een Andante die het originele Andantino verving, dat tijdens de eerste uitvoering niet  in de smaak was gevallen. Op deze opname hoort u het deze nieuwe versie , maar als toemaatje krijg je ook het oorspronkelijke Andantino.

Het hoboconcerto KV 314, met de Duitse hoboïste Xenia Löffler als solist, is een hoogtepunt van deze CD. Haar uitvoering is subliem en getuigt van haar technische vaardigheid en diepe expressiviteit. Het concert wordt gekenmerkt door prachtige melodieën en levendige dialogen tussen de solist en het orkest.

Het is moeilijk om iets slechts te doen met muziek van Mozart, en deze opname is daarop geen uitzondering. Zolang men zich bewust is van zijn ongelooflijke gevoel voor passie, schoonheid en sprankelende virtuositeit, zal men altijd worden betoverd door zijn muziek. Deze CD van de Akademie für Alte Musik Berlin is een uitstekende toevoeging aan de Mozart-discografie en herinnert ons aan de genialiteit van de componist.

Bart Debbaut, oktober 2023