Canto Ostinato: hypnotiserend of enerverend?

Pianoduo Scholtes & Janssens │ Canto Ostinato, Simeon Ten Holt │Challenge Classics
0608917298727-front

In het serene rijk van minimalisme, waar herhaling niet slechts een motief is maar een mantra, staat de Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923 – 2012) als een imposant monument. De compositie, vaak vergeleken met het magnum opus van Simeon Ten Holt, bezit een mystieke aantrekkingskracht die luisteraars sinds de geboorte ervan in 1979 heeft gevangen. Zijn minimalistische aard, met repetitieve maar evoluerende patronen, nodigt uit tot contemplatie en transporteert het publiek in een trance-achtige staat. Het is een werk dat meningen polariseert en zowel zorgt voor fervente bewonderaars als standvastige sceptici.

Sinds zijn ontstaan heeft de Canto Ostinato in verschillende bezettingen wereldwijd zowel bewonderaars als critici stof tot nadenken gegeven. Vanuit de kern van zijn repetitieve structuur heeft het stuk zich vertakt naar diverse instrumentale ensembles, van piano- en harpduo’s tot saxofoon octetten.

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985), samen Pianoduo Scholtes & Janssens, erkend als een van de meest vooraanstaande pianoduo’s van hun generatie, hebben zich ook gewaagd aan een live-recording van dit bijzondere werk. Ze zijn er in geslaagd om in die uitvoering de delicate balans te bewaren tussen discipline en expressie. Eerder hebben ze hun virtuositeit al bewezen met opnames van werken van Bach, Mozart, Schubert, Rachmaninov, Debussy, Ravel en Stravinsky. De keuze om nu voor minimalistische muziek te gaan, is opmerkelijk. Zelf zeggen ze daarover: “In het midden van de Covid-lockdown hadden we echt behoefte aan een focus op vorm, klankwerelden en het creëren van muziek ‘in het moment’. Dat vonden we in Canto Ostinato.”

Met deze opname uitpakken, drie jaar nadat het duo een CD uitbracht met daarop muziek van Bach, Mozart en Schubert, kan voor verwarring zorgen. Het is zoeken naar een publiek dat houdt van oude muziek maar ook nieuwe horizonten omarmt. Scholtes & Janssens’ wereldwijde optredens, variërend van Europa tot de Verenigde Staten en verder, getuigen van hun talent en toewijding aan hun kunst. Ze hebben talloze prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen en zijn geliefd bij zowel critici als publiek. En dus zal ook deze opname ongetwijfeld zijn weg vinden naar een publiek van liefhebbers van minimalisme.

In een tijd waarin de wereld van de klassieke muziek zich blijft vernieuwen, kan deze Canto Ostinato de tand des tijds best doorstaan. Pianoduo Scholtes & Janssens hebben met hun opname een eerbetoon gebracht aan dit bijzondere werk, en het is aan de luisteraar om zich over te geven aan de hypnotiserende kracht ervan. Of aan de enerverende kracht ervan.

Bart Debbaut, april 2024