Franz, Peter & Schubert

Meleas │ Mooi hulde aan de Schubertiade │ Enigma Records
Schubert Meleas

Franz Peter Schubert heeft als enige componist een term die al tijdens zijn leven in gebruik was voor informele muzikale bijeenkomsten waarbij zijn werk werd uitgevoerd en besproken: de Schubertiade. Meer nog, de Schubertiades waren een belangrijk onderdeel van de cultuur en het sociale leven in Wenen aan het begin van de 19de eeuw. Het trio Meleas heeft op een voortreffelijke manier hulde gebracht aan die term op haar debuutcd Franz, Peter & Schubert.

In Lukas 3, 31 staat de naam ‘Melea’. Lukas beschrijft er de familieboom van Jezus Christus en noemt Melea als een voorouder die Jezus Christus. Melea zou betekenen ‘mijn lieve vriend’. Of het trio specifiek omwille van die betekenis voor Meleas heeft gekozen, weten we niet. Het zou in elk geval een mooie manier zijn om hun passie en liefde voor de muziek van Schubert te tonen.

Sopraan Griet de Geyter, klarinettist Rik de Geyter (broer van) en pianist Nicolas Callot brengen op hun cd een bloemlezing van het enorme oeuvre van Schubert. Ze kozen voor een zorgvuldige selectie van liederen en instrumentale werken die zo zouden kunnen thuishoren op een huis- of zolderkamerconcert waarbij de toehoorders naast de prachtige muziek zouden kunnen genieten van een hapje en een drankje. Een complexloze avond met veel sfeer, gezelligheid en vriendschap waarbij de liefde voor mooie muziek en het even afstand nemen van het drukke leven de grootste gemene delers zijn.

Het trio laat niets aan het toeval over: Nicolas speelt op een replica van een Conrad Graf uit 1826. Graf was een van de meest vooraanstaande en invloedrijke pianobouwers uit de 19de eeuw. Hij stichtte in 1825 een pianofabriek in Wenen. Rik bespeelt het replica van Heinrich Grenser. De in Dresden gevestigde Grenser was een fluit- en houtblaasinstrumentenbouwer aan het eind van de 18de, begin 19de eeuw. Door op replica’s van authentieke instrumenten te spelen, voegt het trio nog een extra dimensie toe aan hun op cd gezette Schubertiade. Het verklaart meteen de titel van hun cd: Franz, Peter & Schubert verwijzen naar de termen authentiek, gearrangeerd en origineel. Inderdaad, met de nodige fantasie heeft het trio een selectie opgenomen van werk van Schubert die de luisteraar – mits die de ogen sluit – helemaal kan doen opgaan in een setting van een 19de eeuwse gezellige woonkamer of aangenaam koffiehuis in Wenen.

Griet de Geyter zingt op een voortreffelijke manier. ‘Auf dem Strom’, het openingsnummer van de cd, is kenmerkend voor het opzet van dit project. In dit lied worden de poëtische verlangens van de ziel om zich te verheffen naar een aangename wereld, vol schoonheid en harmonie op een mooie manier weerspiegeld. Ook in het nummer ‘Licht und liebe’ slaagt het trio erin om poëzie en muziek samen te brengen op een emotionele en indringende manier. Ook hier weer zien we zorgvuldigheid van de selectie: het lied beschrijft de verlangens en hoop naar licht en liefde in een wereld die door duisternis en verdriet wordt gedomineerd.

Het samenspel tussen de musici komt ook mooi tot uiting op de andere nummers van deze cd, waaronder Die Forelle, Der Hirt auf dem Felsen en Nacht und Träume. Hun uitvoering is elegant, zuiver en indrukwekkend, en het is duidelijk dat ze met veel passie en toewijding aan dit project hebben gewerkt. Het resultaat is een prachtige en meeslepende uitvoering die de luisteraar zeker zal bekoren.

Bart Debbaut, februari 2023