Bach mag. Elke dag!

The Violin & Harpsichord Sonatas │ Andoni Mercero & Alfonse Sebastián │ Eudora Records

Vijftig jaar nadat Johann Sebastian Bach zijn zes sonates voor viool en obligaat klavecimbel had gecomponeerd, liet zoon Carl Philipp Emmanuel Bach optekenen dat ze ‘zelfs nu nog zeer goed klinken’. Meer nog, hij zei er ook over: ‘ze bevatten een aantal adagio’s die we vandaag niet melodieuzer zouden kunnen maken’.

Ruim 300 jaar later klinken de sonates nog altijd even fris: 100% Bach. Hij componeerde ze tijdens zijn verblijf in het Duitse Köthen. Daar woonde er tussen 1717 en 1723, waarna hij naar Leipzig verhuisde, een kleine 70 km zuidoostelijker. In Köthen was Bach benoemd tot hofkapelmeester van prins Leopold von Anhalt-Köthen. Er wordt gezegd dat Bach zijn gelukkigste en meest onbezorgde jaren in Köthen heeft gekend. Aan het hof heerst een ongedwongen sfeer, vorst Leopold is muzikaal zeer ontwikkeld en betaalt goed, het orkest bestaat uit uitmuntende musici en omdat Bach geen kerkelijke taken heeft, kan hij zich wijden aan wereldlijke muziek. Naast de zes sonates stammen ook Das Wohltemperierte Klavier en de Brandenburgse concerten uit die periode.

De term ‘obligaat klavecimbel’ wijst op de bijzondere opdracht van het instrument. Daar waar het klavecimbel vaak als ondersteuning dient, heeft Bach er met deze sonates voor gekozen het instrument 2 rollen te geven: als partner in de dialogen en als ondersteuner van het gehele werk.

Op de dubbel-CD van violist Andoni Mercero en klavecinist Alfonso Sebastián klinken de sonates bijzonder mooi. De combinatie van twee bevlogen musici met een uitmuntende geluidsopname maakt van deze dubbel-cd een fantastische luisterervaring. Blijkbaar moet de akoestiek van de San Miguel kerk in het Spaanse Zaragoza subliem zijn. De helderheid van beide instrumenten zorgt voor een sprankelende uitvoering die je maar al te graag opnieuw wil beluisteren. En opnieuw. De Engelse schrijver Douglas Adams liet ooit optekenen: Beethoven vertelt je hoe het is om Beethoven te zijn en Mozart vertelt je hoe het is om mens te zijn. Bach vertelt je hoe het is om het universum te zijn.’ Deze opname is daarvan een bewijs. Warm aanbevolen.

Bart Debbaut, november 2022