Collegium Vocale Gent: toppen van hemels geluk beklimmen

Herz und Mund und Tat und Leben, Bach │ Collegium Vocale gent │ Phi/Outhere Music
1200x1200

Wat Herreweghe doet, dat is welgedaan! Deze CD is een meesterlijke uitvoering van drie van Bach’s prachtige cantates (BWV 99, 6, en 147) door het voortreffelijke Collegium Vocale Gent onder leiding van de dirigent Philippe Herreweghe, die zijn naar eigen zeggen drie favoriete cantates van Bach uitkoos voor deze opname.

Een cantate is een vocaal werk dat bestaat uit koralen, aria’s en recitatieven en werd oorspronkelijk gecomponeerd voor liturgische doeleinden. Toen Bach in 1723 cantor werd in de Thomaskirche in Leipzig, werd van hem verwacht dat hij elke zondagsdienst een nieuwe cantate zou componeren. Deze cantates dienden als een muzikale verrijking van de Lutherse eredienst en waren bedoeld om de gelovigen te inspireren en te verheffen.

De CD opent met Cantate BWV 99, “Was Gott tut, das ist wohlgetan,” waarin Herreweghe en zijn ensemble de perfecte balans vinden tussen het koor en de solisten. De koralen worden met een indrukwekkende helderheid uitgevoerd, terwijl de aria’s en recitatieven met passie en diepgang worden vertolkt. Het geheel getuigt van spirituele introspectie en muzikale genialiteit.

Cantate BWV 6, “Bleib bei uns, denn es will Abend werden,” brengt de luisteraar in een contemplatieve sfeer. De serene uitvoering van de koralen is ronduit ontroerend, terwijl de zangsolisten de diepgaande teksten met overtuiging overbrengen. Herreweghe weet de emotionele diepte van deze cantate prachtig over te brengen, waardoor de luisteraar zich ondergedompeld voelt in de boodschap van vertrouwen en geloof.

Tot slot, Cantate BWV 147, “Herz und Mund und Tat und Leben,” is een meesterwerk dat het meest bekend is om het prachtige koraal “Jesus bleibet meine Freude.” Collegium Vocale voert dit stuk uit met aangrijpende schoonheid, waarbij de expressieve kracht van de muziek volledig tot zijn recht komt. De afwisseling tussen koralen voor het koor en aria’s en recitatieven voor de solisten wordt met finesse uitgevoerd, waardoor de luisteraar wordt meegesleept naar een muzikale ervaring die diep ontroert en inspireert.

Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent hebben een diepgaand begrip van Bach’s muziek en weten deze met uitzonderlijke gevoeligheid en precisie uit te voeren. Hun uitvoeringen op deze CD getuigen van een diepe verbondenheid met de spirituele boodschap van Bach’s cantates en van een meesterlijke beheersing van het vak.

“Herz und Mund und Tat und Leben” is een CD die de luisteraar niet alleen muzikaal, maar ook spiritueel zal raken. Het is een eerbetoon aan de genialiteit van Bach en aan de toewijding van Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent.

Bart Debbaut, oktober 2023