Verplichte leerstof!

Purcell, Händel, Telemann, Platti & Vivaldi | Musica Gloria

Musica Gloria heeft al een tijdje ons hart gestolen. Het sympathieke barokensemble onder leiding van ‘Klara’-Twintigers Beniamino Paganini en Nele Vertommen bracht onlangs een CD op de markt met muziek van Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Georg Philipp Telemann, Giovanni Platti en Antonio Vivaldi. Het ensemble werkte daarvoor o.a. samen met contratenor Pieter de Praetere, die zijn sporen vooral verdiend heeft in de barokmuziek en het muziektheater. Een prima keuze, vinden we, want zijn stem leent zich uitermate goed voor de liederen van Purcell en Vivaldi.

De CD is een prima verklanking van de uitstraling die het jonge ensemble ook op het podium toont: een en al sprankelende jeugdigheid die zich vertaalt in een soort zorgeloos genieten van de muziek. Precies zoals het hoort te zijn. Wie hier niet vrolijk en blij van wordt, moet dringend in de spiegel kijken.

Beniamino en Nele, niet alleen collega’s maar ook een muzikaal koppel, maken gretig gebruik van hun talenten. Beniamino speelt klavecimbel en traverso, Nele wisselt blokfluit en barokhobo af. Het gaat allemaal met een sprekend gemak en het zorgt op de CD, waar ze zich laten bijstaan door prima musici op viool, alviool, viola da gamba en cello, voor een fijne afwisseling.
Wat ons betreft mag Musicia Gloria verplichte leerstof worden in het basis- en secundair onderwijs. Ze slagen er wellicht moeiteloos in om de leerlingen enthousiast te maken voor de schoonheid van klassieke muziek in het algemeen en barok in het bijzonder. Dat zou om meerdere redenen een openbaring zijn: barokmuziek reinigt de verbindingen tussen de hersencellen en brengt de hartslag en ademhaling in balans. De reden: barokmuziek is geschreven in hetzelfde ritme als onze hartslag. Daardoor verhoogt barokmuziek de concentratie. Geef toe, verplichte leerstof is nog niet zo’n gek idee, toch? Mijn hart maakte alvast een vreugdesprongetje.