Gevleugeld risico: The Marian Consort

A Winged Woman │ The Marian Consort │ Linn Records, Outhere Music
winged woman cd cover

The Marian Consort is een Brits professioneel vocaal ensemble dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van renaissancemuziek tot muziek uit de (vroeg)moderne periode. Het ensemble is opgericht in 2007 en heeft sindsdien een sterke reputatie.

Met hun  nieuwe plaat ‘A Winged Woman’ kiezen ze – na hun vorige cd uit 2022 die gewijd was aan de Portugese renaissancecomponist Vicente Lusitano – voor  hedendaagse, vocale muziek.  ‘A Winged Woman’ is ook het openingsnummer, dat de Schots-Griekse componist Electra Perivolares in 2022 speciaal voor ‘The Marian Consort’ gecomponeerde. Deze titel draagt een diepe symbolische betekenis, omdat deze zowel verwijst naar Maria, de centrale figuur in veel religieuze muziek, als naar de moderne creatieve krachten die The Marian Consort wil omarmen. De tekst van het nummer is een samengaan van twee fragmenten van de Welsh-Bretoense dichteres Heather Dohollau (1925-2013) en de Middeleeuwse  non, filosofe, mystica en componiste Hildegard von Bingen. Doordat deze teksten licht werpen op de boodschap van de engel Gabriël aan de maagd Maria (dat ze zwanger zal worden en de moeder zal worden van Jezus, de zoon van God) en beschouwingen bieden over vrouwelijke verbeeldingskracht, creativiteit en twijfel, vormen ze meteen een bewijs van het bewuste samenspel van oude en nieuwe elementen op het album.

Het voortdurend balanceren tussen oude en nieuwe muziek brengt een bepaalde uitdaging met zich mee voor het ensemble en zijn luisteraars. Liefhebbers van oude muziek die vertrouwd zijn met de prachtige polyfonie van componisten als Byrd, da Palestrina en Tallis, kunnen enigszins verrast worden door de moderne klanken op dit nieuwe album. Het is een gedurfde keuze die het ensemble ook in het verleden heeft gemaakt.

Desalniettemin maakt het ensemble met  A Winged Woman een statement, in een poging haar artistieke grenzen te verleggen. Het album belichaamt een fusie van oude en nieuwe muzikale elementen en geeft blijk van de bereidheid om de rijke traditie van oude muziek te verbinden met moderne componisten als  Electra Perivolaris, Oliver Tarney, Anna Semple, Rebecca Clarke en Dani Howard. 

Deze CD  vraagt luisteraars daarom om hun muzikale verwachtingen te heroverwegen. Het is een luisterervaring die zowel bewondering als enige kritische reflectie oproept, en het zal interessant zijn om te zien welke richting het ensemble in de toekomst zal inslaan.

Bart Debbaut, november 2023