Specchio Veneziano - Barokke Back-to-Back

Le Consort | Specchio Veneziano | Outthere Music/Alpha Classics

De “Venetiaanse Spiegel” die Le Consort ons voorhoudt deed me onwillekeurig denken aan back-to-back. Die term komt uit de tijd dat DJ’s vinylplaten draaiden tijdens een set. Op het moment dat de ene DJ een plaat aan het inmixen was, stond de ander met zijn rug naar het publiek in zijn platencollectie te grabbelen. Rug-aan-rug dus, letterlijk. De kunst van dit soort sets was om elkaar te pushen het beste van zichzelf te geven.

Met Specchio Veneziano daagt het jonge Franse kwartet Le Consort twee Venetiaanse componisten uit: Antonio Vivaldi (1678 – 1741) en Giovanni Battista Reali (1681 – 1751). De eerste kennen we natuurlijk allemaal van de Vier Seizoenen en van zovele andere fantastische barokcomposities.

Van de tweede componist, drie jaar na Vivaldi geboren, had ik nog nooit gehoord. U wel? In 1709 publiceerde Reali in Venetië zijn Opus 1, met twaalf triosonates die hij opdroeg aan Arcangelo Corelli. Een jaar later verscheen er in Amsterdam al een herdruk. In 1712 schreef hij zijn Opus 2 bestaande uit solosonates voor viool en basso continuo. Hij werd in 1711 violist van het Venetiaanse Teatro San Fantin en in 1727 kapelmeester van de hertog van Guastella in Emilia-Romagna. Daar lopen alle sporen dood.

Verrassend dus dat Le Consort in hun vierde CD deze twee componisten in een back-to-back battle tegen elkaar uitspeelt. Dat zou je denken. Maar het omgekeerde is waar. De muziek van Reali is frivool, fris, virtuoos en van een bijzondere schoonheid.

Dat hij en Vivaldi tijd- en stadsgenoten waren, hoor je meteen. Ik kan me -na het beluisteren van deze prachtige opname- best voorstellen hoe ze elkaar uitdaagden, hoe ze door jong geweld en ambitie gedreven werden om elkaar tot het uiterste te dwingen om de mooiste muziek te componeren.

Er moet iets gebeurd zijn waardoor Reali er al na twee Opusnummers mee stopte, terwijl Vivaldi meer dan 700 composities op zijn naam heeft staan. Of geschiedkundigen dat ooit te weten gaan komen, is maar zeer de vraag.


Met deze plaat geeft Le Consort ons alvast de kans om niet alleen te genieten van de mooie barokke muziek van beide componisten maar ook om onze fantasie de vrije loop te laten. Het ensemble brengt de muziek met veel passie, veel brio, veel elegantie. Dit is een CD om je ogen bij te sluiten. En gelukkig van te worden. Want we hebben een nieuwe componist leren kennen. En een fantastisch kwartet. Van de eerste weten we nu dat hij (te) weinig heeft gecomponeerd. Van het ensemble hopen we nog veel te mogen horen. Zeker weten.