Grands Duos - Romantiek op gitaar en fluit

Berten D’Hollander & Nicolas Lestoquoy | Grands duos

Laat de naam Mauro Giuliani bij u een belletje rinkelen? We geven het toe, bij ons niet meteen. Jammer, eigenlijk, want met de werken van deze Italiaanse gitarist en componist leren we de evolutie van classicistische muziek naar vroege romantiek met een Italiaans oor beluisteren.

Gelukkig verhelpen fluitist Berten D’Hollander en gitarist Nicolas Lestoquoy dit euvel met hun nieuwe CD, Grands duos vol. 2, reeds het tweede volume met duetten van de hand van deze vergeten componist.

Mauro Giuliani werd in de late 18de eeuw in het zuiden van Italië geboren. Hij studeerde contrapunt, viool en cello en speelde zelfs cello op de première van Beethoven‘s 7de symfonie in Wenen, maar vond al snel in de gitaar zijn grote liefde. Niet verwonderlijk dat in heel wat van zijn werken, de gitaar het centrale instrument is.

Begin 19de eeuw trok Giuliani naar Wenen, waar hij zich binnen de paar jaar vestigde als de onbetwiste meester op gitaar. Zijn toenmalig succes ten spijt, echter, belandde Giuliani in diepe schulden en vluchtte hij naar Italië terug om aan zijn schuldeisers te ontkomen. Daar ontmoette hij de charismatische Pagannini en Rossini, die een sterke invloed zou hebben op zijn eigen composities. Hij vestigde zich in Napels en ook daar werd zijn meesterschap op gitaar enthousiast ontvangen. 

Met de CD Grands duos, volume 2 brengen Berten D’Hollander en Nicolas Lestoquoy Giuliani voor de tweede keer opnieuw in de belangstelling. De CD is een verzameling van enkele werken van deze componist, waaronder een zevental nocturnes, een genre dat in de vroege 19de eeuw ontstond en gekenmerkt wordt door vaak rustige tonen, geïnspireerd door het vallen van de avond en de nacht. Het Grand Pot Pourri, Opus 126, waarmee de CD begint, is een afwisseling van vrolijke en meer ingetogen korte melodieën, een mix van verschillende sferen die samen een geheel vormen. In het midden, staan twee duetten waarin fluit en gitaar speels doorheen de partituur meanderen.

Het meesterlijke samenspel van D’Hollander en Lestoquoy maakt van deze CD een pareltje om op een rustige zondagavond -of elk ander moment van de week- op weg te dromen en van te genieten.