Mr. Charles de Hungarian - barokmuziek met een slimme twist

Mr Charles the Hungarian │ Irish Baroque Orchestra │ Linn Records, Outhere
Mr Charles cover

Dublin schiet wakker wanneer Faulkner’s Journal in november 1741 verslag doet van de aankomst van Georg Friedrich Händel. De straten rond het huis van de beroemde componist in Abbey Street worden dagelijks overspoeld met nieuwsgierige toeschouwers. Ze gluren naar binnen en beweren dat hij bezig is met het schrijven van een nieuw en indrukwekkend stuk, dat hij speciaal aan Ierland zal opdragen. Er is zelfs iemand die volhoudt dat hij persoonlijk getuige is geweest van de creatie van Händels Messiah. Een illusie, want hoewel het beroemde oratorium inderdaad zijn première beleeft in Dublin in april 1742, heeft Händel het werk al eerder in de zomer van dat jaar in Londen gecomponeerd.

Een zekere Mr. Charles, een Franse getalenteerde hoornist waar we bijzonder weinig over weten, maakte handig gebruik van Handels bezoek aan Ierland. Als een intelligente marketeer organiseert hij net tijdens Händels bezoek aan Ierland een succesvol concert om de populariteit van Händel te verzilveren. Mr. Charles de Hungarian is een boeiende cd waarop het Irish Baroque Orchestra het concert dat Mr. Charles toen zou kunnen georganiseerd hebben reconstrueert. We horen muziek van bekende barokcomponisten zoals Händel, Hasse, Telemann en Lully.

Het hoogtepunt van de cd is ongetwijfeld het bekende Water Music van Händel. Een ander opmerkelijk stuk op de cd is de Marche pour la Cérémonie des Turcs van Jean-Baptiste Lully. Het Irish Baroque Orchestra speelt een mooie, verfijnde uitvoering van deze compositie, met een perfect gevoel voor de dramatische accenten en de levendige ritmes die zo kenmerkend zijn voor Lully’s muziek. Het stuk roept beelden op van prachtige ceremoniën en weelderige hofdansen.

Wat deze cd misschien iets mist, is het triomfalisme waar we zo gek op zijn als we luisteren naar de muziek van Händel. Het orkest brengt in een kleinere bezetting de nadruk op de subtiliteiten van de composities, wat soms ten koste gaat van de meeslepende grandeur waar Händel zo bekend om staat. Desondanks slaagt het orkest erin om de complexiteit en de diepte van de muziek op overtuigende wijze te presenteren.

Mr. Charles de Hungarian biedt een verfrissende en fascinerende kijk op barokmuziek, met het Irish Baroque Orchestra dat sobere maar mooie uitvoeringen levert van werken van Händel, Hasse, Telemann en Lully. Het verhaal achter de cd, waarin Mr. Charles slim gebruikmaakt van Handels bezoek aan Ierland in 1742, voegt een extra dimensie toe aan het luisterplezier. Het is een aanrader voor liefhebbers van barokmuziek die openstaan voor nieuwe interpretaties en verfrissende uitvoeringen. Deze cd herinnert ons eraan hoe muziek en historische gebeurtenissen elkaar kunnen versterken, en laat ons genieten van de tijdloze pracht van barokmuziek.

Bart Debbaut, juli 2023