Le Tragédie de Salomé: spannende thriller

Florent Schmitt, Le Tragédie de Salomé │Frankfurt Radio Symphony │ Outhere Music

De nieuwste opname van het Frankfurt Radio Symphony onder leiding van Alain Altinoglu brengt het krachtige en dramatische werk Le Tragédie de Salomé van Florent Schmitt (1870-1958) tot leven op een manier die doet denken aan de soundtrack van een spannende film. Florent Schmitt, een Franse componist en lid van de avant-gardistische groep Les Apaches, stond bekend om zijn innovatieve orkestraties en expressieve stijl. Les Apaches, met leden zoals Maurice Ravel en Igor Stravinsky (aan wie dit werk trouwens werd opgedragen), streefde naar artistieke vernieuwing.

Le Tragédie de Salomé, gecomponeerd in 1907, is een indrukwekkend werk dat de dramatische en verleidelijke sfeer van het Bijbelse verhaal van Salomé perfect weet te vangen. Schmitt’s gebruik van rijke orkestrale kleuren en gedurfde harmonieën creëert een atmosferische klankwereld die de luisteraar onmiddellijk meeneemt naar een wereld van mysterie en sensatie. Bij het luisteren naar deze uitvoering kun je je moeiteloos een reeks filmische scènes voorstellen. De muziek opent met een donkere, dreigende toon, alsof de camera langzaam inzoomt op een verlaten paleis bij nacht, schaduwen dansend over de muren. Naarmate het verhaal vordert, introduceert het orkest exotische en sensuele thema’s die Salomé’s betoverende dans verbeelden, met zwierige strijkers en prikkelende houtblazers die haar verleidelijke bewegingen volgen. Het hoogtepunt van de tragedie, waar Salomé de onthoofding van Johannes de Doper vraagt, wordt weergegeven met angstaanjagende intensiteit; koperblazers en percussie exploderen in een climax die doet denken aan de dramatische ontknoping van een epische thriller.

Na de emotionele achtbaan van Le Tragédie de Salomé fungeert Chant Elégiaque met cellist Philipp Staemmler als een verfijnd dessert na een rijkelijk hoofdgerecht. De warme, resonante klanken van Staemmler’s cello vloeien als een fijne wijn, waarbij de subtiele begeleiding van het orkest onder Altinoglu’s leiding de perfecte balans biedt. Chant Elégiaque contrasteert daardoor prachtig met de intensiteit van Le Tragédie de Salomé, Na het beluisteren van deze CD kan je alleen maar voldaan zijn.

Bart Debbaut, juni 2024