Cantiones Natalitiae

Christmas Carols, from the Era of Rubens │Flanders Boys Choir, Dieter van Handenhoven & ensemble │ Et’Cetera
Cantiones Natalitiae cover

De cd Christmas Carols, Cantiones Natalitiae, from the Era of Rubens werpt een betoverende blik op de rijke kerstmuziektraditie van de Zuidelijke Nederlanden in de 17e eeuw. Het Flanders Boys Choir, onder leiding van Dieter van Handenhoven, en een ensemble van getalenteerde musici weven een weelderig klanktapijt dat de overgang van de homofone renaissancestijl naar de expressievere barok weerspiegelt.

De uitgeverij van Petrus Phalesius, een centrale speler in de muziekwereld van de 16e eeuw, blijkt een essentiële schakel te zijn geweest in het behoud en de verspreiding van muzikale schatten uit die periode. Vanaf het midden van de jaren 1640 bracht deze uitgeverij afzonderlijke publicaties uit met kerstliederen, waarvan de Cantiones Natalitiae getuigenis geven. Zestien bundels verschenen tot het einde van de 17e eeuw, waarbij de muzikale erfenis van componisten zoals Petrus Hurtado, Guilielmus Munninckx, Philippus van Steelant, Nicolaus A Kempis, Henricus Liberti en Oliverius Le Fèvre tot leven komt.

De keuze van Vlaamse en Latijnse gezangen, evenals instrumentale werken, biedt een diversiteit aan stijlen en emoties die het muzikale landschap van die tijd weerspiegelen. De CD onthult niet alleen de pracht van de kerstmuziek zelf, maar werpt ook een licht op de historische context, met name de rol van het Onze Lieve Vrouwe Broederschap van de Antwerpse Kathedraal in het vormen van het kerstmuziekgenre.

Het Flanders Boys Choir schittert met zijn zuivere stemmen, die de luisteraar meenemen op een reis door zowel intieme als feestelijke composities. De instrumentale begeleiding, met onder andere Bart Jacobs op het klavecimbel, An van Laethem op de barokviool, en Joris van Goethem op de traverso, voegt een authentiek karakter toe aan de uitvoering. Hulde ook aan de solistische zangers met onder andere Bart Uvyn (alto), Aeneas Aps (sopraan), Vincent Lesage (tenor) en Tom Van Bogaert (bas).

Deze Cantiones Natalitiae, Christmas Carols, from the Era of Rubens is niet alleen een auditieve traktatie voor liefhebbers van historische kerstmuziek, maar ook een waardevolle historische ontdekkingsreis, met prachtige uitvoeringen en gedetailleerde context.

Bart Debbaut, december 2023