Saint-Saëns & Lalo: werken voor cello en orkest

Maja Bogdanovic, RTS Symphony Orchestra │ Saint-Saëns, Lalo │ Challenge Classics
bogdanovic cover

Samen met het RTS Symphony Orchestra uit haar geboorteland Servië stelt de in Amsterdam residerende celliste Maja Bogdanovic ons een boeiende CD voor met werken van de Franse componisten Camille Saint-Saëns (1835-1921) en Edouard Lalo (1823-1892).

Het album begint met het majestueuze Cello Concerto nr. 1 van Saint-Saëns, gecomponeerd in 1872. Dit werk, dat destijds voor de Franse cellist, instrumentenbouwer en kunstverzamelaar Auguste Tolbecque werd geschreven, is een meesterwerk van lyriek en virtuositeit. Anders dan gebruikelijk componeerde Saint-Saëns een ‘eendelig’ concerto dat weliswaar handig is opgesplitst in drie stukken. Bogdanovic vertolkt dit concert met beheersing en gevoeligheid, haar cello stralend in zowel de prachtige lage tonen als de hoge registers. Ze brengt de emotionele diepgang van het stuk moeiteloos over en neemt de luisteraar mee op een meeslepende reis.

Ook in haar uitvoering van het Cello Concerto in D van Edouard Lalo, geschreven in 1876, toont de celliste haar virtuoze beheersing en lyrische speelstijl. Lalo componeerde het voor en in samenwerking met de Belgische cellist Adolphe Fischer.  Samen met het eerste celloconcert van Saint-Saëns is het de Franse bijdrage tot het romantische cellorepertoire.  Bogdanovic’ technische vaardigheden en expressieve spel brengen de complexe melodieën en levendige ritmes tot leven. De cello danst en zingt onder haar vingers, en het RTS Symphony Orchestra begeleidt haar met een verfijnde precisie.

Tussen de twee concerti vinden we een pareltje uit het Carnaval des Animaux van Saint-Saëns: De Zwaan. Dit korte, maar betoverende intermezzo is een moment van sereniteit en tederheid op deze cd. Maja Bogdanovic laat haar virtuositeit even rusten en betovert ons met haar subtiele frasering en expressieve toon. Haar interpretatie van dit delicate stuk is ontroerend en laat ons even wegdromen.

Het Allegro Appassionato opus 43, ook van Saint-Saëns, wordt tegenwoordig meestal enkel met pianobegeleiding gespeeld. Dit werk, geschreven in 1873, toont opnieuw de technische bagage van de cellist: haar instrument zingt, ze neemt het orkest als het ware op sleeptouw in een mooi staaltje van gepassioneerde intensiteit.

Deze CD is een eerbetoon aan de prachtige klankwereld van de cello, Maja Bogdanovic doet het meer dan prima als soliste. Haar diepgaande interpretatie en haar meesterlijke beheersing van het instrument maken deze opname een zeer aangenaam luisterstuk. Een prachtige CD die liefhebbers van cellomuziek zeker zal plezieren.

Bart Debbaut, juli 2023