Giacomo Sarcuni: wat een ontdekking!

Missa à 5 Voci con stromenti │ le Pavillon de Musique, La Hispanoflamenca │ Etcetera Records
KTC_1763_vierkant

Vreugde haal je meestal uit kleine dingen. Zoals het beluisteren van een cd’tje van een totaal onbekende componist, zeker als blijkt dat het om zeer mooie muziek gaat. En als er een verhaal aan vasthangt dat op zich een boek of een film waard is. Dat is zeker het geval als je de Mis voor 5 stemmen van Giacomo Sarcuni beluistert op de cd van Le Pavillon de Musique en La Hispanoflamenca.

Ann Cnop, bezieler van Le Pavillon de Musique, gedoctoreerd in de kunsten aan de Gentse universiteit en docent aan de conservatoria van Antwerpen en Mechelen, heeft een neus voor vergeten pareltjes uit de klassieke muziek. Nadat ze met bijzonder groot succes de vioolconcerti van Henri-Jacques De Croes (Antwerpen, 1705-1786) van onder het stof haalde, pakt ze nu uit met een zo mogelijk nog straffer verhaal: als vijf jaar geleden de Italiaanse Filomena Sarcuni besluit om in ons land te studeren, komt ze terecht in de barokvioolklas van Ann Cnop. Die herinnert zich uit een boek dat ze las de naam Giacomo Sarcuni (1690-1749), kapelmeester van het Aartsbisdom Napels. De bal gaat aan het rollen: samen met Bart Vandeweghe (oprichter van het Vlaams-Spaanse vocale ensemble La Hispanoflamenco) bijt ze zich vast in het leven van de componist en ontdekt ze in o.a. Napels, Praag en Warshau heel wat partituren die in de vergetelheid zijn geraakt. Meer nog: uit doorgedreven genealogisch onderzoek blijkt dat Filomena zichzelf een nakomelinge mag noemen van Giaomo. Het verhaal leest als een sprookje: Filomena vervoegt voor de opnames van deze cd het ensemble van Ann Cnop (Le Pavillon de Musique), Bart Vandeweghe reconstrueert de ontbrekende altpartij van de Mis in re groot. Samen met een cantate en een responsorium (beurtzang tussen priester en koor), vormt de mis de kern van deze ronduit schitterende opname.

De samenwerking tussen beide ensembles is voortreffelijk. De muziek is van een opmerkelijke schoonheid, de uitvoering is fraai en expressief. Stilistisch voelt het allemaal heel juist, weldadig en bijzonder. Het verhaal bij de CD zorgt voor een extra toets en een opmerkelijke vaststelling: dat door welke omstandigheden ook sommige componisten wel en andere duidelijk niet onder de aandacht zijn gebleven. Giacomo Sarcuni was een tijdgenoot van Pergolesi, beiden waren ze actief in Napels. Zouden er elkaar gekend hebben? Gerespecteerd? Gewaardeerd? Wie zal het zeggen?  We weten het niet. Wat wel vaststaat is dat dit project ook uw aandacht verdient. Als u nog een cadeau zoekt voor uzelf of iemand anders, dan raden we u graag deze cd aan. Ze is o.a. te koop op de website van Le Pavillon de Musique. Warm aanbevolen. Nu enkel nog een regisseur vinden die dit mooie verhaal verfilmt.  Iemand?

Bart Debbaut, november 2022