Zevenmaal Respighi

Orchestre Philharmonique Royal de Liège, John Nesling │ Ottorino Respighi │ BIS Records
cover respighi

De 7-voudige CD-BOX met het orkestwerk van Ottorino Respighi, uitgevoerd door L’Orchestre Philharmonique Royal de Liège onder leiding van John Neschling, belicht het rijke en veelzijdige oeuvre van Respighi, een Italiaanse componist die leefde van 1879 tot 1936. Respighi staat bekend om zijn meesterlijke orkestwerken, waarin hij vaak teruggreep op historische bronnen en invloeden uit het verleden.

Ottorino Respighi, geboren in Bologna, Italië, was een componist die gedurende zijn leven een diepe fascinatie had voor de geschiedenis en de kunst van zijn vaderland. Zijn composities weerspiegelen niet alleen de pracht van het oude Rome in stukken zoals Fontane di Roma en Pini di Roma, maar ook zijn bewondering voor andere grote meesters. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is zijn Tre Corali, gebaseerd op werken van Bach (BWV 10, 62 en 140), waarbij Respighi de muziek van de Duitse grootmeester op unieke wijze omvormde tot zijn eigen symfonische taal. Daarnaast toont Respighi’s Cinq Etudes-Tableaux zijn affiniteit met de Russische componist Rachmaninov, waarbij hij de originele piano-etudes van Rachmaninov (op. 33 en 39) omvormde tot boeiende orkestwerken. Deze transformatie getuigt van Respighi’s vermogen om verschillende muzikale stijlen en tradities met elkaar te verbinden. Het Trittico botticelliano van Respighi is een andere opvallende compositie uit de CD-BOX, waarbij hij een eerbetoon brengt aan de renaissancekunstenaar Sandro Botticelli. Door drie schilderijen van Botticelli te evoceren in een symfonische setting, illustreert Respighi zijn diepe verbondenheid met de beeldende kunst en zijn vermogen om muzikale verhalen te vertellen die verder gaan dan de gebruikelijke grenzen.

Wat betreft zijn tijdgenoten, leefde Respighi in een periode waarin componisten als Debussy, Ravel en Stravinsky hun stempel op de muziekgeschiedenis drukten. Hoewel Respighi niet behoorde tot een specifieke muzikale stroming, deelde hij wel bepaalde impressionistische en neoclassicistische invloeden met zijn tijdgenoten. Het publiek reageerde over het algemeen positief op Respighi’s werken, vooral op zijn symfonische gedichten die de pracht van Rome weergaven. Zijn vermogen om oudere werken nieuw leven in te blazen en te integreren in eigentijdse composities maakte hem een unieke figuur in de muzikale wereld van zijn tijd.

Het orkest, L’Orchestre Philharmonique Royal de Liège, biedt een uitmuntende uitvoering van Respighi’s werken. De samenwerking met John Neschling resulteert in een uitvoering die zowel technisch verfijnd als emotioneel meeslepend is.  De dirigent staat bekend om zijn toewijding aan het repertoire van Respighi en heeft zich gevestigd als een dirigent die diep in de muzikale taal van de componist kan doordringen. Deze 7-voudige CD-BOX is dan ook een eerbetoon aan deze veelzijdige componist, waarbij zijn diversiteit en creativiteit volledig tot hun recht komen.

Bart Debbaut, december 2023