Mozart’s onvoltooide Mis in C Mineur

Mozart, Mass in C Minor │ Dunedin Consort, John Butt│ Linn records, Outhere Music
dunedin mozart

De uitvoering van Wolfgang Amadeus Mozarts Mis in c-mineur, KV 427, door het Dunedin Consort onder leiding van dirigent John Butt, biedt een intrigerende inkijk in Mozarts genialiteit, historische context en hedendaagse interpretatie.

Gecomponeerd tussen 1782 en 1783, maar onvoltooid gebleven, onthult deze mis de emotionele intensiteit van Mozarts latere jaren. Het huwelijk met Constanze Weber en de financiële druk die het paar ervoer, zouden Mozarts streven naar opdrachten voor kerkelijke muziek kunnen hebben beïnvloed, al zou de compositie ook een belofte van Mozart kunnen geweest zijn die hij aan zijn vrouw deed voor ze huwden. Zeker weten we dat niet. In augustus 1783 stierf hun eerste kind, amper twee maanden na de geboorte, het zou een schaduw kunnen geweest zijn op het creatieve proces, misschien zelf een van de emotionele redenen waarom Mozart het werk nooit voltooide. Maar ook daar zijn we niet zeker van.

In deze uitvoering worden de ontbrekende delen van de mis aangevuld door de Nederlandse musicoloog Clemens Kemme, die in 2017 aan het Conservatorium van Amsterdam promoveerde met zijn proefschrift ‘Mozart’s unfinished Mass in c minor, K. 427 (‘Great Mass’): History, Theory and Practice of its completion’. Kemme voltooide de mis door gebruik te maken van de meest recente bevindingen van de historische musicologie, historisch geïnformeerde muziektheorie, gedetailleerde kennis van Mozarts typische stijl van componeren en instrumenteren, en zijn ervaring van enkele decennia historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Het resultaat is een aanvulling die naadloos past binnen het bestaande werk en recht doet aan Mozarts genialiteit.

Het vocale meesterschap en emotionele betrokkenheid van zangsolisten, Lucy Crowe, Anna Dennis, Jess Dandy, Nicholas Mulroy en Robert Davies tillen de interpretatie naar een hoger niveau, waarbij elk individu zijn of haar unieke klankkleur toevoegt aan het rijke weefsel van de mis. Als toegift krijg je op deze cd ook nog ‘Heilig ist Gott’ van Carl Philip Emmanuel Bach (1714-1788). Hoewel er geen directe ontmoeting tussen de twee componisten heeft plaatsgevonden, is er duidelijk een indirecte invloed en connectie tussen beide werken, door de verspreiding van ideeën in de muziekwereld van die tijd.

Het Dunedin Consort, gevestigd in Schotland, staat bekend om zijn toewijding aan historisch geïnformeerde uitvoeringen. Opgericht in 1995, heeft het ensemble een schat aan ervaring opgebouwd en heeft het zich gevestigd als een vooraanstaand gezelschap in de uitvoering van barokmuziek. De combinatie van historisch inzicht en hedendaagse passie maakt deze nieuwe uitgave onder leiding van de gerenommeerde Schotse dirigent, musicoloog en klavecinist John Butt een zeer aangename luisterervaring.

Bart Debbaut, november 2023