Liederen op gedichte van Heinrich Heine

Mit Myrten und Rosen │ Werner van Mechelen & Sylvie Decramer │ Et’Cetera
Mit-Myrten-Und-Rosen

De CD “Mit Myrthen und Rosen”, uitgevoerd door pianiste Sylvie Decramer en bas-bariton Werner van Mechelen, biedt een mooie bloemlezing van liederen van Robert & Clara Schumann, Franz Schubert en Felix Mendelssohn, allemaal gebaseerd op gedichten van Heinrich Heine (1797-1856). Het is een eerbetoon aan zowel de poëzie van Heine als aan de muzikale genialiteit van deze gerenommeerde componisten.

Heinrich Heine’s gedichten worden alom geprezen om hun emotionele diepgang en lyrische schoonheid, en het is geen verrassing dat ze de inspiratie vormden voor zoveel grote componisten. Zijn vermogen om menselijke emoties op een meesterlijke manier te verwoorden, heeft generaties van kunstenaars geïnspireerd. Als jood die dan ook nog eens de ideale van de Franse revolutie prees, werd hij door de Pruisische overheid vervolgd, zijn gedichten werden verboden, en hijzelf vluchtte in 1831 naar Parijs. Het maakte hem en zijn gedichten alleen maar populairder.

Op deze CD worden we getrakteerd op een selectie van liederen die elk op hun eigen manier de veelzijdigheid van Heine’s poëzie laten zien. Van de wanhoop van Robert Schumann’s “Im Rhein, im heiligen Strom”, waarin de tragische levensloop van de componist resoneert, tot de tedere romantiek van Mendelssohn’s “Auf Flügeln des Gesanges”, elk lied belicht een ander aspect van Heine’s rijke oeuvre.

Beide uitvoerders, pianiste Sylvie Decramer en bas-bariton Werner van Mechelen, brengen deze liederen op een voortreffelijke manier. Decramer, een van de meest veelbelovende Lied-pianisten van haar generatie, werkte al samen met gerenommeerde zangers als Brigitte Fassbaender en Konrad Jarnot. Werner van Mechelen heeft zijn stempel gedrukt op zowel de operawereld als het concert- en liedgenre. Hij heeft opgetreden op gerenommeerde podia zoals de Koninklijke Muntschouwburg, het Bayreuther Festspiele, de Wiener Staatsoper, de Opéra National de Paris en de Metropolitan Opera in New York. Het delicate pianospel van Decramer en de expressieve stem van Van Mechelen zorgen ervoor dat de nuances en de emoties in de gedichten prima benadrukt worden.

“Mit Myrthen und Rosen” is een prachtige ode aan de tijdloze schoonheid van Heine’s poëzie en de onuitputtelijke inspiratie die deze biedt aan generaties van musici. Het is een must-have voor liefhebbers van Duitse liederen en een schitterend voorbeeld van de magie die ontstaat wanneer poëzie en muziek samenkomen.

Bart Debbaut, mei 2024