Europese dromen

Songes: De Falla, Sibelius, Fauré│ Elodie Vigon, Cezch Virtuosi │ Cypres
Songes cover

Met haar nieuwste album, Songes, presenteert de getalenteerde Franse pianiste Elodie Vignon een indrukwekkende samenwerking met kamerorkest Czech Virtuosi, onder leiding van de Belgische dirigent Eric Lederhandler. Het album markeert een opvallende evolutie in Vignons discografie, aangezien ze na drie succesvolle soloalbums nu de uitdaging aangaat om haar pianistische virtuositeit te verweven met het rijke geluid van een orkest.

Songes opent met de krachtige compositie van Jean Sibelius, Quatre Légendes: IV: le retour de Lemminkäinen, waarbij het Czech Virtuosi orkest schittert in de uitvoering van deze noordelijke Europese meester. Lemminkäinen is een figuur uit de Finse mythologie, hij is een dappere held die verschillende beproevingen ondergaat. In dit werk beschrijft de componist de terugkeer van Lemminkäinen naar huis. Het werk is doordrenkt met de Finse folklore en de muziek weerspiegelt de natuurlijke elementen en ademt de sfeer uit van de typische Finse mythologische verhalen.

De overgang naar de Ballade pour piano en orchestre opus 19 van Gabriel Fauré markeert een verschuiving naar de centrale Europese muzikale traditie. Fauré combineert technische uitdagingen met diepgang in expressie. Hier onthult Vignon haar veelzijdigheid als soliste, haar pianistische vaardigheden harmoniëren perfect met het orkest, en Faurés weelderige en uitdrukkingsvolle  melodieën worden met meesterschap tot leven gebracht.

De reis gaat verder naar het zuiden met Manuel de Falla’s Nuits dans les jardins d’Espagne. De gepassioneerde uitvoering van dit  kleurrijke en impressionistische Spaanse meesterwerk benadrukt de harmonieuze samenwerking tussen Vignon en het orkest, waarbij ze gezamenlijk de subtiele nuances van de nachtelijke tuinen, waaronder die van het Alhambra in Granada en die van de Zuidelijke bergketen Sierra de Córdoba , tot leven brengen.

Het album sluit af met de imposante compositie van Sibelius, Le Barde opus 64,waarbij het Czech Virtuosi orkest opnieuw schittert in een meeslepende uitvoering van deze krachtige compositie.

De titel Songes (dromen) weerspiegelt treffend de reis die de luisteraar maakt door de diverse Europese muzikale landschappen op dit album. De keuze voor werken van componisten uit het noorden, het centrum en het zuiden van Europa getuigt van Vignons artistieke visie om verschillende culturele karakteristieken te verkennen. Het album biedt niet alleen een luisterervaring van hoge kwaliteit, maar ook een culturele ontdekkingsreis door het rijke muzikale erfgoed van Europa.

Bart Debbaut, januari 2024